Olej kokosowy – najzdrowszy olej na świecie

Olej kokosowy – najzdrowszy olej na świecie

Olej kokosowy jest najzdrowszym tłuszczem na świecie. Zawiera wiele witamin oraz cennych składników odżywczych, które są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu.

Co zawiera olej kokosowy?

Olej kokosowy z uwagi na wysoką zawartość wielu witamin oraz składników odżywczych uznawany jest przez dietetyków za najzdrowszy tłuszcz na świecie. Wykazuje działanie przeciwnowotworowe oraz antybakteryjne. Wydatnie wpływa na sprawność fizyczną i wydolność organizmu. Pozytywnie oddziałuje na pracę narządów wewnętrznych, m. in. trzustki i jelit. Zapobiega powstawaniu i rozwojowi miażdżycy tętnic i osteoporozy. Wyrównuje w organizmie poziom insuliny oraz cholesterolu, usprawnia naturalną regenerację skóry. Olej kokosowy to bogate źródło witamin B1, B2, B3, B6, C, E, kwasu foliowego, potasu, wapnia, magnezu, żelaza, fosforu i cynku.

 

Tłuszcz kokosowy

Olej kokosowy jest produktem pochodzenia roślinnego. Uzyskuje się go wskutek tłoczenia i rozgrzania kopry, czyli twardego miąższu kokosa. Przypomina ścięty tłuszcz o białym zabarwieniu, przypominający wyglądem masło. Na skutek ciepła tłuszcz traci gęstą konsystencję i przybiera postać przezroczystego oleju. W sklepach możemy kupić olej rafinowany oraz nierafinowany.
 

Olej kokosowy w kuchni i nie tylko

Olej kokosowy, zanim trafi do sprzedaży, podlega procesowi odkwaszania i wybielania. Dzięki temu może być wykorzystywany z powodzeniem nie tylko w celach spożywczych, ale również w kosmetyce. Olej kokosowy jest doskonałym środkiem do pielęgnacji skóry, zwłaszcza rąk. Można go też używać jako balsamu do ciała.

Ponieważ ma stałą i gęstą konsystencję, można nim smarować pieczywo i tosty. Sprawdzi się jako substytut masła podczas pieczenia i smażenia różnych dań. Może być również wartościowym dopełnieniem deserów oraz koktajli owocowych (sprawdź olej kokosowy FighterShop).
 

Inne właściwości oleju kokosowego

Olej kokosowy wpływa korzystnie na przemianę materii, a co za tym idzie – pomaga zrzucić zbędne kilogramy oraz zachować rezultaty odchudzania się na dłużej. Warto zauważyć, że tłuszcze jako takie mają ogromne znaczenie w stymulowaniu procesów trawiennych, a tłuszcz kokosowy w szczególności. W oleju kokosowym zawierają się znaczne ilości (60%) kwasu laurynowego, niezwykle istotnego dla żywotnych funkcji organizmu. W ludzkim ciele kwas laurynowy przekształca się w monolauryn, związek chemiczny zabijający szkodliwe dla zdrowia bakterie i wirusy. W przeciwieństwie do antybiotyków, które pełnią tę samą funkcję, pozostawia naturalną florę bakteryjną w stanie nienaruszonym, podobnie zresztą jak kwas kaprylowy, który również stanowi jeden z istotnych składników oleju kokosowego.
 

Zastosowania oleju kokosowego w medycynie

Prozdrowotne właściwości oleju kokosowego wykorzystywane są w medycynie naturalnej. Leczy się nim wysypki skórne, grzybice, opryszczki, owrzodzenia, egzemy i trądzik. Olej kokosowy znajduje również zastosowanie w leczeniu chorób układu trawiennego, zapobiega oraz przeciwdziała przeziębieniom, astmie, a także wielu innym schorzeniom oraz dysfunkcjom organizmu.