Witamina D
Ze względu na geograficzne położenie Polski, jako naród jesteśmy narażeni na chroniczne niedobory witaminy D. Sytuację pogarsza fakt, że Polacy spożywają stosunkowo mało ryb. W związku z tym na okres od początku września do końca kwietnia zalecana jest suplementacja witaminy D (a w przypadku niedostatecznej ekspozycji na słońce w okresie letnim – przez cały rok).
Pamiętajmy, że witamina D nie tylko wzmacnia kości, ale również całościową odporność organizmu dzięki właściwościom przeciwbakteryjnym i przeciwzapalnym. Naturalnymi źródłami witaminy D będą przede wszystkim tłuste ryby, takie jak węgorz, sardynka, śledź czy łosoś.
Czosnek – domowy sposób sprawdzony od lat
Masz przeziębienie? Zacznij jeść czosnek, jeśli nie chcesz, aby przeszło ono w coś poważniejszego. Spożywanie czosnku to domowy sposób na chorobę, od lat z powodzeniem stosowany przez nasze babki. Czosnek swoje cudowne właściwości zawdzięcza dużej zawartości substancji wiruso- i bakteriobójczych: allicyn, tiosulfinatu, a także ajoenu, który wspiera limfocyty w walce z chorobą.
Bardzo ważne jest, aby chwilę przed spożyciem zgnieść czosnek nożem lub łyżką – dzięki temu komórki warzywa się otworzą i uwolnią wcześniej wymienione substancje. Dwa ząbki surowego czosnku dziennie w znacznym stopniu przyspieszy powrót do zdrowia.
Probiotyki – nie tylko z antybiotykiem
Większość z nas przyzwyczaiła się do tego, że razem z antybiotykiem lekarze przepisują nam również probiotyki, mające chronić „dobre bakterie” przewodu pokarmowego. Warto je brać nie tylko w trakcie choroby, ale również w celach profilaktycznych, ponieważ chronią one przed infekcjami. Stymulują układ odpornościowy, który może skuteczniej radzić sobie z patogenami.
Gdzie znajdziemy naturalne probiotyki?
W fermentowanych produktach mlecznych:
- w jogurtach naturalnych,
- w kefirach,
- w maślankach,
- a także w kiszonkach.
Na szczególną uwagę zasługuje kapusta kiszona, która jest źródłem zarówno probiotyków, jak i witaminy C.
Witamina C zapobiega infekcjom, a także skraca czas ich trwania. Pamiętajmy zatem, aby w naszej codziennej diecie pojawiały się produkty bogate w witaminę C: acerola, czarna porzeczka, sok z czarnego bzu, papryka, brukselka, brokuły, kiwi, truskawki oraz cytrusy.
Miód – naturalny antybiotyk
Miód również zapobiega infekcjom i przyspiesza powrót do zdrowia. Zawiera on bardzo dużo substancji biologicznie aktywnych: enzymów, witamin i składników mineralnych, które wpływają dodatnio na organizm.
Każdy rodzaj miodu będzie pomocny w przypadku przeziębienia, ale szczególnie warto sięgnąć po lipowy, któremu przypisuje się działanie: przeciwgorączkowe, wykrztuśne, napotne i lekko nasenne.
To wszystko sprawia, że miód idealnie sprawdza się w leczeniu infekcji górnych dróg oddechowych. Wiele osób dodaje miód do herbaty jako zamiennik cukru. Pamiętajmy, aby poczekać, aż napar ostygnie, ponieważ te prozdrowotne składniki zawarte w miodzie są bardzo wrażliwe na wysoką temperaturę, w której się rozpadają.
Bardzo skutecznym naturalnym sposobem na odporność jest też pyłek kwiatowy, o którym mówi się często w kontekście zdrowotnych zastosowań miodu. Aby spotęgować działanie obu tych naturalnych produktów, warto zmieszać pyłek kwiatowy z miodem, tworząc swego rodzaju napar-mieszankę na odporność.