Jaka dieta jest zdrowa?

Jaka dieta jest zdrowa?

Zdrowe odżywianie polega na dostarczaniu organizmowi wszystkich niezbędnych składników. Diety jednorodne są niezdrowe, ponieważ mogą spowodować niedobór witamin lub minerałów.

Diety oczyszczające i odchudzające

 

Nie ulega wątpliwości, że większość z nas ma organizm zakwaszony, co jest wynikiem spożywania zbyt dużej ilości produktów przetworzonych. Skutkiem tego jest otyłość i panująca od kilku lat moda na diety oczyszczające. Najczęściej polegają one na jednodniowych głodówkach lub spożywaniu określonych produktów.

 

Takie diety są niezdrowe, ponieważ wywołują szok w organizmie, który nie jest do nich przygotowany. Oczywiście jednorazowa dieta nie zaszkodzi, ale stosowana częściej może wywołać anemię lub dolegliwości układu pokarmowego.

 

 

Co zamiast diet oczyszczających?

 

Organizm przystosowany jest do naturalnego pozbywania się zbędnych produktów przemiany materii i toksyn. Oczywiście tylko wtedy, gdy dostarczamy mu ich w naturalnych ilościach.

 

Niestety żywność wysokoprzetworzona zawiera wiele składników, które są naszemu organizmowi niepotrzebne. To przede wszystkim konserwanty, emulgatory, barwniki, stabilizatory i różnego rodzaje ulepszacze. Dodatkowo produkty przetworzone zawierają małą ilość błonnika, który jest niezbędny do prawidłowej pracy układu trawiennego.

 

Najlepszym sposobem na zachowanie równowagi w organizmie jest spożywanie produktów naturalnych, nieprzetworzonych. W ten sposób zachowamy odpowiednie proporcje kwasowo-zasadowe, a organizm będzie oczyszczał się samodzielnie. Najnowsza piramida zdrowia zaleca spożywanie dużej ilości płatków owsianych, ciemnego pieczywa, owoców, warzyw, w niewielkich ilościach nabiału i mięsa. Zalecane jest dodawanie ziaren, orzechów i pestek, ponieważ są one bogatym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych. Taka dieta bogata jest także w antyutleniacze zwalczające wolne rodniki. Dzięki temu spowolnimy proces starzenia się komórek i zmniejszymy ryzyko chorób nowotworowych.

 

Spożywanie zdrowych produktów to jedno, a zachowanie ich właściwości – drugie. Trzeba pamiętać, że produkty źle przechowywane tracą swoje właściwości odżywcze, mogą ulec zepsuciu i negatywnie wpłynąć na nasze zdrowie. Zawsze należy używać pojemników przeznaczonych specjalnie do przechowywania żywności. Pojemniki powinny zabezpieczać żywność przed dopływem powietrza, światła i utrzymywać odpowiednią temperaturę.

 

Wszystkich entuzjastów zdrowego żywienia zapraszamy na http://www.ekoflos.pl/