Dzika róża – popularny składnik wielu herbat

Dzika róża – popularny składnik wielu herbat

Dlaczego dziką różę nazywa się królową roślin? Dlatego, że ma ogromny wpływ na zdrowie i urodę. Warto więc czym prędzej zaparzyć herbatkę z dzikiej róży... no i przeczytać niniejszy artykuł, aby dowiedzieć się nieco więcej o tej roślinie.

Dzika róża jako superfood

Dzika róża to roślina, która rośnie w Europie, Azji i Ameryce. To krzew o odchylających się gałęziach, mierzący sobie ok. 3 m. Ma zielone liście, jasnoróżowe kwiaty i czerwone owoce z czarnym zakończeniem. Dziką różę ze względu na jej cenne właściwości uznaje się za superfood, czyli żywność naturalną i odznaczającą się wyjątkowo korzystnym działaniem na zdrowie organizmu. A oto inne superfoody: malina, jeżyna, poziomka, jagoda, mniszek lekarski, czarny bez, siemię lniane, czystek, melisa, czosnek.

 

Zastosowanie dzikiej róży

Kwiaty i owoce dzikiej róży wykorzystuje się w przemyśle. Obłędnie pachnące kwiaty służą do wyrabiania olejków eterycznych, trafiających do perfum i afrodyzjaków. Z kolei obfitujące w cenne substancje owoce okazują swoją przydatność w przemyśle spożywczym i kosmetycznym.

 

Właściwości dzikiej róży

Dzika róża zawiera witaminy A, B, C, D, E i K. Swoją popularność zawdzięcza zwłaszcza witaminie C. Zawiera jej o wiele więcej niż chociażby cytrusy. Dzika róża za sprawą witaminy C wzmacnia odporność organizmu, dzięki flawonoidom rozszerza naczynia krwionośne, redukuje poziom cholesterolu, zapobiega miażdżycy, zawałom serca i udarom mózgu. Nie tylko wpływa korzystnie na zdrowie, ale i na urodę. Zawarte w dzikiej róży karoteny sprawiają, iż skóra i włosy zachowują młody i piękny wygląd.

 

Herbaty z dziką różą

W przemyśle spożywczym dziką różę wykorzystuje się do wyrobu soków, syropów, nalewek czy konfitur, a także herbat. W sklepach można natknąć się na herbaty z samej dzikiej róży, a także takie, które oprócz dzikiej róży zawierają też dodatki, np. owoce leśne lub kwiat hibiskusa. Wszystkie pachną i smakują fenomenalnie.

 

Herbata czy napój herbaciany?

W ramach ciekawostki warto dodać, że herbata z dzikiej róży to tak naprawdę nie herbata, lecz napój herbaciany. Prawdziwą herbatę - czy to czarną, czy to czerwoną, czy to zieloną - wyrabia się z liści krzewu herbacianego. Podobnie jak prawdziwą kawę wyrabia się z ziaren kawowca, a kawa zbożowa to kawa jedynie z nazwy. Tak więc jeśli kawałki dzikiej róży zaparzamy bez żadnych innych kwiatów i owoców, otrzymujemy wówczas napój herbaciany. A jeśli stanowią tylko dodatek do liści herbacianych, otrzymujemy herbatę.

Sprawdź herbaty owocowe w kawaczyherbata24.pl.