Dieta sałatkowa

Dieta sałatkowa

Zdrowe odżywianie polega między innymi na dostarczaniu organizmowi niezbędnych witamin i związków mineralnych. Najwięcej zawierają ich warzywa i owoce, które doskonale nadają się do przygotowywania najrozmaitszych sałatek.

Zdrowe sałatki

 

Sałatki warzywne są pożywne, zawierają wszystkie potrzebne składniki i na dodatek posiadają bardzo mało kalorii. Dlatego świetnie nadają się na przekąski na drugie śniadanie lub podwieczorek.

 

Dla osób, które w krótkim czasie chcą zrzucić parę kilogramów, opracowano specjalną dietę opartą właśnie na sałatkach. Dieta ta dostarcza organizmowi 1000 kcal dziennie i pozwala schudnąć 1 kg w ciągu tygodnia. Sałatki pozytywnie wpływają też na wygląd cery i włosów. Dietę najlepiej stosować w okresie, kiedy na rynku jest najwięcej różnego rodzaju sałat, pomidorów oraz innych warzyw i owoców. Nie powinno sałatek robić się z nowalijek, ponieważ zawierają one dużą ilość środków chemicznych.

 

W ramach diety sałatkowej dostarczamy organizmowi zwiększone ilości witamin, minerałów i błonnika – dzięki temu nie ma ona negatywnego wpływu na zdrowie. Nie powinny stosować jej jednak kobiety w ciąży i karmiące piersią. Dietę sałatkową stosuje się od 1 do 3 tygodni. W trakcie diety nie wolno pić alkoholu, należy zrezygnować z cukru i ograniczyć spożycie soli. Wariantów diety sałatkowej jest kilka. Jedne dopuszczają dodawanie białego mięsa z kurczaka lub indyka, inne całkowicie eliminują mięso.

 

 

Dlaczego warto zastosować dietę sałatkową?

 

Zaletą diety sałatkowej jest jej mała pracochłonność. Pokrojenie warzyw lub owoców zajmuje tylko kilka minut. Sałatki można przygotować dzień wcześniej, zapakować do odpowiednich pojemników i schować w lodówce. Tak przechowywane, nie tracą swoich wartości smakowych i odżywczych. Najlepiej sprawdzą się pojemniki plastikowe lub styropianowe ze szczelnymi pokrywkami, ponieważ owoce i warzywa pokrojone puszczają soki. Pojemniki umożliwiają także wygodne spożywanie sałatek nawet bezpośrednio z nich. Sałatki można przygotowywać także w pojemnikach dzielonych, a składniki połączyć bezpośrednio przed spożyciem.

 

 

Zobacz także opakowania jednorazowe do przechowywania i transportu żywności: www.ajk-opakowania.eu (dedykowane również dla gastronomii).