Czym zastąpić mleko i produkty mleczne?

Czym zastąpić mleko i produkty mleczne?

Na dietę bezmleczną przechodzą zwykle weganie oraz alergicy. Mleko i przetwory mleczne mają jednak wiele cennych składników odżywczych. Czym je zastąpić?

Dieta bezmleczna polega na tymczasowym lub stałym wykluczeniu z jadłospisu nie tylko mleka i przetworów mlecznych, ale również produktów, które zawierają białka mleka (serwatkę i kozeinę) lub śladowe ilości tego napoju. Dietę bezmleczną zaleca się w szczególności osobom mającym alergię na białka mleka krowiego. Wskazaniem może też być nietolerancja laktozy. Również weganie unikają mleka i wszelkich przetworów mlecznych, jako że są to produkty pochodzenia zwierzęcego.

 

Alergia na białka mleka

Pierwsze objawy alergii na białka mleka pojawiają się ok. 6 miesiąca życia. Należy jednak z naciskiem podkreślić, że wdrażanie wszelkiego rodzaju diet eliminacyjnych (a do takich należy dieta bezmleczna) w tak wczesnym okresie życia grozi nieprawidłowościami w rozwoju. Po wyeliminowaniu alergenu mogą wystąpić zaburzenia odżywiania (objawiające się m. in. zmniejszoną tolerancją na pokarmy). Szacuje się, że u 10% dzieci cierpiących na tę przypadłość nieodzowne jest wykluczenie z diety wołowiny.

 

Niedobór wapnia – ryzyko wpisane w dietę bezmleczną
Aby dieta bezmleczna spełniała swoje zadanie, powinna obfitować w produkty, które pokryją zapotrzebowanie organizmu na składniki odżywcze zawarte w mleku i przetworach mlecznych. Należy jednak liczyć się z ryzykiem niedoboru wapnia. Wapń to przede wszystkim budulec kości. Składnik ten odpowiada ponadto za krzepnięcie krwi, warunkuje prawidłowe przewodnictwo nerwowe i wpływa na kurczliwość mięśni.

 

Jakie produkty zawierają białka mleka?

Białka mleka znajdują się w słodkim pieczywie, słodyczach, wędlinach, kiełbasach, parówkach, pasztetach, konserwach, a nawet w sosach! Dieta bezmleczna wyklucza też spożywanie kefirów, jogurtów, maślanek, serów (twarogowych, homogenizowanych i żółtych), śmietany, masła, deserów mlecznych, a także odżywek białkowych przeznaczonych dla osób uprawiających sport.

 

Co w takim razie jeść?

Przede wszystkim preparaty mlekozastępcze – hydrolizaty białka mleka krowiego. Należy też wzbogacić dietę o mieszanki elementarne, homogenaty mięsne, izolaty sojowe, warzywa, owoce oraz produkty zbożowe. Zaraz po mleku najwięcej wapnia zawierają niektóre warzywa i owoce: fasolka szparagowa, buraki, brokuły, maliny i pomarańcze. Bogatym źródłem wapnia są też suche nasiona roślin strączkowych, jaja, mięso, ryby, orzechy (zwłaszcza laskowe), migdały oraz mak.

 

Dieta bezmleczna w przypadkach alergii na białka mleka jest często jedynym sposobem na wyleczenie. Warto jednak pamiętać o ryzyku związanym z niedoborem wapnia. W diecie bezmlecznej koniecznie należy uwzględnić produkty bogate w ten składnik mineralny. Jeśli interesują Cię inne rodzaje diet eliminacyjnych, zajrzyj na www.product-port.com