Czy tran podnosi odporność organizmu?

Czy tran podnosi odporność organizmu?

Jego właściwości lecznicze odkryto w latach 60. ubiegłego wieku. Był powszechnie stosowany jako środek zapobiegawczy w awitaminozie, częstej wśród dzieci w tamtym okresie.

Tran to ciekły tłuszcz, pozyskiwany z wątroby dorsza atlantyckiego, jednak nazwę tę stosuje się także dla innych preparatów pochodzenia rybnego - np. oleju z rekina. Uzyskiwany jest też z tkanki tłuszczowej niektórych morskich ssaków, jak wieloryby czy foki.

Ten podstawowy i najlepszy tran z ryb z grupy dorszowatych zawiera następujące składniki:

  • nienasycone kwasy tłuszczowe z grup omega-3 i omega-6. Obniżają one poziom złego cholesterolu i zapobiegają miażdżycy, poprzez zmniejszenie krzepliwości krwi chronią przed zawałami i udarami, spowalniają starzenie się komórek i niwelują stany zapalne;
  • witamina A - naturalny przeciwutleniacz, zapobiegający infekcjom oraz utrzymujący w dobrym stanie włosy, skórę i paznokcie, poprawia wzrok, chroniąc spojówkę oka przed wysychaniem i rogowaceniem;
  • witamina D - powstrzymuje rozwój komórek rakowych, reguluje wydzielanie insuliny, poza tym utrzymuje dobry stan zębów i kości, a także podnosi odporność organizmu i łagodzi stany zapalne skóry;
  • jod - ma ogromne znaczenie w odpowiednim wydzielaniu hormonów podczas pracy tarczycy. Jego brak u dzieci w wieku dojrzewania wywołuje spowolnienie procesów uczenia się oraz opóźnienie wzrostu i rozwoju fizycznego;
  • witamina E - chroni komórki przed utleniaczami i wzmacnia ścianki naczyń krwionośnych.

Kiedyś podawany w naturalnej, nieprzetworzonej formie, był zmorą wszystkich dzieci ze względu na nieprzyjemny smak i zapach. Obecnie tran dostępy jest w obojętnych smakowo pastylkach, co nie tylko ułatwia jego przyswajanie, ale i przechowywanie (naturalny tłuszcz podlega utlenianiu i z czasem może być szkodliwy).

Pod względem poprawy odporności organizmu może być stosowany w każdym wieku. Dostarcza budulca hormonów przeciwzapalnych oraz uszczelnia błony śluzowe, przez co drobnoustrojom trudniej jest przez nie przenikać i wywoływać infekcje. Dodatkowo witamina A czynnie uczestniczy w gospodarce wapniowo-fosforowej, zatem u dzieci zapobiega krzywicy, a u osób starszych pomaga w walce z osteoporozą. Nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 poprawiają ukrwienie mózgu, usprawniając przepływ bodźców nerwowych między substancją szarą i białą. Polecany jest więc dzieciom dla ułatwienia procesów uczenia, a w późniejszym wieku jako profilaktyka przeciwko chorobie Alzhaimera i demencji.

Nie należy przyjmować tranu podczas terapii antybiotykowej, gdyż może wspomagać nie tylko organizm, ale i atakujące go wirusy. Za to po zakończeniu kuracji będzie znakomitym sojusznikiem podczas procesu rekonwalescencji. Uważać powinny też osoby przyjmujące silne leki przeciwzakrzepowe bądź suplementy witamin A i D - ich przedawkowanie objawiać się może wzrostem masy ciała, bólami głowy i wątroby. Ograniczenie sugerowane jest też w okresie letnim, kiedy pod wpływem słońca wzmożona jest naturalna produkcja witaminy D. Oprócz tych przeciwwskazań regularne przyjmowanie tranu w okresie od jesieni do wiosny w ilości dwóch kapsułek dziennie podczas posiłków wspomoże układ odpornościowy organizmu i pozwoli zapobiec wielu dolegliwościom.