Antybiotyki a odporność organizmu

Antybiotyki a odporność organizmu

Antybiotyk to lek, który ma za zadanie zwalczać bakterie grasujące w organizmie. Ten silny farmaceutyk przyczynia się do zabijania naszych wewnątrzustrojowych „wrogów”, ale niepozbawiony jest także negatywów.

Antybiotyki stosowane są najczęściej w przypadkach silnych stanów zapalnych w organizmie, wywołanych przez bakterie, rzadziej przez grzyby. Do najczęstszych chorób leczonych antybiotykami należą: zapalenie płuc, angina, zapalenie pęcherza, zapalenie opon mózgowych, zapalenie ucha, choroby weneryczne. Podstawową zaletą tego typu leków jest likwidacja odpowiedzialnych za chorobę drobnoustrojów, podstawowymi wadami zaś – spadek odporności, a także usunięcie „przy okazji” z organizmu bakterii cennych. Dlatego powinno się po nie sięgać tylko w razie rzeczywistej konieczności. Osłabienie odporności organizmu po kuracji antybiotykowej jest sytuacją bardzo częstą, bo zakłócone zostają naturalne procesy immunologiczne. Na terapii antybiotykami najczęściej cierpi nasza jelitowa flora bakteryjna. Mogą występować biegunki i inne dolegliwości ze strony układu trawiennego. U kobiet zdarzają się także infekcje grzybicze pochwy, również na skutek zniszczenia naturalnej ochrony bakteryjnej, w głównej mierze bakterii kwasu mlekowego. Antybiotyki mogą także przyczynić się do powstawania alergii. Wszystkich tych dolegliwości można uniknąć przyjmując tak zwane probiotyki, zarówno w czasie samej kuracji antybiotykowej, jak i przez jakiś czas po jej zakończeniu. Probiotyki to, najprościej mówiąc, wszystkie „dobre” bakterie, których pozbyliśmy się z organizmu wraz z tymi złymi. Nabyć je można w postaci tabletek w aptece, ale występują także naturalnie, między innymi w takich produktach, jak: kefiry, jogurty, maślanka, kapusta kiszona i kwaszone ogórki. Warto też zadbać o duże ilości przyjmowanych witamin (w formie świeżych owoców i warzyw lub suplementów diety) oraz o odpowiedni odpoczynek organizmu.